مجموعه فابرا
در اوج زیبایی باش
لباس عروس نوین مارکتینگ
وقتی به دنبال پارچه خیاطی مناسب میگردید؛ بهراحتی ممکن است احساس سردرگمی کنید. بهخصوص در افرادی با تجربه کم در زمینه خیاطی و با وجود انواع مختلف پارچههای موجود در بازار، چشمها معمولا فقط به رنگها یا طرحهای آشنا را جذب میشوند. اما این ویژگی تنها یکی از عوامل متعددی است که در انتخاب پارچه مناسب نقش دارد. بنابراین برای انتخاب بهترین پارچه برای طراحی لباس باید به جزئیات بسیار بیشتری توجه کنید.
وقتی وارد یک پارچه فروشی میشوید؛ قفسههای گوناگون و تختههای پارچه که روی هم چیده شدهاند؛ مشخص میکنند که شما چه نوع پارچهای را بیشتر یا کمتر ببینید. در این شرایط بهترین کار این است که درباره انتخاب نوع پارچه، روش قدم زدن در فروشگاه را انتخاب نکنید. ما اینجا هستیم که در این آموزش خیاطی به شما بگوییم که چگونه مانند یک خیاط حرفهای کار انتخاب بهترین پارچه برای طراحی لباس را انجام دهید؛ و بدانید چه ملاحظاتی را باید در انتخاب پارچه خیاطی مناسب در نظر بگیرید.
در انتخاب انواع پارچه لباسی چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
به طور خاص هنگام انتخاب پارچه خیاطی لباس، مهم است که به این موارد فکر کنید:
آشنایی با انواع پارچه
الیاف پارچه به سه دسته اصلی تقسیم میشوند: گیاهی، حیوانی و مصنوعی. در عمل نیز نوع الیاف، بسیاری از ویژگیهای یک پارچه خاص را مشخص میکند. در نتیجه داشتن درک اولیه از انواع الیاف، انتخاب بهترین پارچه برای طراحی لباس در هر پروژه را آسانتر میکند.
در ادامه بهطور مختصر این الیاف را معرفی کردهایم:
الیاف گیاهی: الیاف گیاهی شامل انواع پنبه، کتان، کنف و رامی هستند. الیاف گیاهی چه مرطوب و چه خشک، محکم هستند. همچنین بهراحتی رنگ میگیرند؛ و البته به راحتی نیز شسته میشوند.
الیاف حیوانی: الیاف حیوانی یا الیاف مشتق شده از حیوانات شامل ابریشم، پشم و... هستند. پارچههای ساخته شده از این الیاف، نسبت به حجم خود وزن سبکی دارند. آنها بهطور طبیعی دارای خاصیت الاستیک هستند؛ در نتیجه در برابر چروک شدن مقاومت میکنند. همچنین این الیاف قابلیت خوبی در رنگ شدن دارند.
الیاف مصنوعی: الیاف مصنوعی شامل ابریشم مصنوعی، استات و تریاستات، اکریلیک، نایلون، پلیاستر و اسپندکس هستند. این الیاف گاهی خواص الیاف طبیعی را بهبود میبخشد. به عنوان مثال الیاف مصنوعی میتوانند پارچهها را الاستیک، بادوام، دارای رنگ ثابت و عایق کنند. همچنین مراقبت و پوشیدن اغلب منسوجات دستساز آسان است؛ اما متأسفانه هزینههای سنگینتری برای محیط زیست دارند.
انواع پارچه از نظر ساختار
همه انواع پارچهها و بافتنیها، بافته یا غیربافته، از الیاف و نخ ساخته شدهاند. برخی از پارچهها از الیافی ساخته میشوند؛ که توسط عملیات حرارتی، مکانیکی یا شیمیایی به یکدیگر متصل میگردند. وقتی بفهمید که این نوع پارچه چگونه شکل میگیرد؛ میتوانید آنها را در میان پارچههای دیگر تشخیص دهید. این توانایی به شما کمک میکند تا پارچه را به درستی با پروژه خیاطی مدنظرتان مطابقت داده و مشکلات دوخت و دوز را به حداقل برسانید. همچنین ظاهر کلی، راحتی و تناسب لباس دوخته شده را بهبود میبخشد.
کدام پارچه برای طراحی لباس بهترین است؟
در بیشتر موارد هنگام طراحی لباس، پارچههایی با الیاف طبیعی، مصنوعی یا ترکیبی از هر دو ترجیح داده میشود. همچنین پارچههای بافته شده، برای ساخت اقلام سفارشی ایدهآل هستند.
هنگامی که شما یک نوع لباس مجللتر و خاصتر، مثل خرید لباس عروس یا لباس مجلسی را در نظر میگیرید؛ بهترین پارچه برای طراحی چنین لباسی یکی از این گزینهها خواهد بود: ابریشم خام، ساتن، تافته، مخمل، توری یا ارگانزا.
همچنین برای یک لباس مجلسی که بهخوبی روی بدن بنشیند؛ میتوانید پارچههایی با وزن متوسط با مقداری اسپندکس یا الاستین را در نظر بگیرید. برای لباسهای پوشیده هم میتوانید پارچههای سبکوزن مانند ژرسه، کرپ، چلسی و چارموز را انتخاب کنید.
در ادامه و به تفکیک این پارچهها را معرفی کرده و آنچه باید هنگام تصمیمگیری و انتخاب بین موارد مختلف در نظر بگیرید را شرح دادهایم.
چند باید و نباید در انتخاب پارچه خیاطی
حالا که با انواع الیاف و پارچه و ویژگیهای هرکدام آشنا شدهاید؛ وقت آن رسیده که نکات دقیقتری را هنگام انتخاب و خرید پارچه در نظر بگیرید. آخرین بخش از این نوشته را به این نکات، و بایدها و نبایدهای انتخاب پارچه خیاطی اختصاص دادهایم.
دقت کنید که رنگ پارچه یکدست و بدون خط و خال باشد. شما به راحتی میتوانید علائم رنگرزی ناهموار را تشخیص دهید. البته ممکن است در نواحی گوناگون، لکههای روشن یا علائم محو شدن رنگ بهصورت طبیعی و یکدست وجود داشته باشد؛ که این یک مشکل محسوب نمیشود. اما اگر این تغییر رنگ، بخشی از طرح پارچه نباشد؛ نواحی رنگ روشن ممکن است نشاندهنده نقص پارچه باشند. پیشنهاد دیگر این است که پارچه را در فضای باز و در معرض نور طبیعی قرار دهید؛ و رنگآمیزی آن را بهطور کامل برای هرگونه نقص بررسی کنید.
موقعیت و جغرافیای مکانی که در آن لباس میپوشید نیز نقش مهمی در انتخاب پارچه خواهد داشت. شما یک لباس پشمی را برای سفر به صحرا در تابستان نمیخواهید. با این حال، این پارچه ممکن است بهترین انتخاب برای لباس تعطیلات زمستانی شما باشد.
نکته دیگر اینکه منسوجات طبیعی، بهطور کلی برای آبوهوای گرمتر مناسبتر هستند. بهعنوان مثال یک مراسم عروسی در ماه مرداد، ممکن است مناسبت خوبی برای پوشیدن یک لباس عروس سایز بزرگ از جنس شیفون باشد.
رنگ عامل دیگری است که بسیاری از افراد اغلب بهطور کامل آن را در نظر نمیگیرند. دقت کنید که رنگِ پارچه انتخابی شما در نور مصنوعی، نور طبیعی یا حتی در کنار هم، چگونه بهنظر میرسد. همچنین به این فکر کنید که آیا مناسبت پیش رو، به رنگ روشن تابستانی نیاز دارد؛ یا به رنگ تیره پاییزی. همه اینها فاکتورهای مهمی هستند که قبل از برش پارچه باید در نظر داشته باشید. در اغلب مواقع پس از برش پارچه، قادر به برگرداندن آن نیستید؛ بنابراین پس از رفتن به خانه و فهمیدن تفاوت رنگ آن با آنچه در فروشگاه دیدید؛ بهتر است تلاشی برای پس دادن آن نکنید.
همچنین نکته جالبی که هنگام خرید پارچههای بسیار گرانقیمت باید به آن توجه کنید؛ خرید مقداری پارچه پنبهای برای تهیه یک مدل آزمایشی، قبل از برش پارچه گرانقیمتتر است. به عنوان مثال در مزون لباس عروس از این روش برای اطمینان از درستی برش الگوها استفاده میکنند. در واقع این کار همان چیزی است که برخی از بهترین طراحان جهان هنگام طراحی یک لباس سفارشی برای مشتریان رده بالای خود از آن استفاده میکنند. این کار به شما اجازه میدهد تا بدون آسیب رساندن به پارچه اصلی، تغییرات اساسی در طرح ایجاد کنید.
در نهایت فراموش نکنید که انتخاب بهترین پارچه برای طراحی لباس میتواند تفاوت بزرگی در ظاهر لباس شما ایجاد نماید. بنابراین در انتخاب پارچه خیاطی صبور باشید؛ و به فرآیند انتخاب خود اعتماد کنید.